26 d’abril del 2022

SECCIONS DE CINEMA 072: "Donbass"

L'actual i cruent conflicte bèl·lic que vivim a Ucraïna centra l'atenció internacional i reflecteix una disputa latent que Rússia ha pretès solucionar envaint territoris aliens tot fent servir una retòrica i unes accions que recorden clarament a temps funestos de l'antigor.

A Empanada Cultural, sempre atents a tot allò susceptible d'ésser analitzat, han volgut desenterrar les arrels recents de l'actual confrontació a partir de la mirada que el director ucraïnès Sergei Loznitsa va mostrar-nos al film Donbass (2018). El film s'estructura en dotze episodis on es sondeja en profunditat en el conflicte que afecta des del 2014 la regió del Donbass (Est d'Ucraïna). Davant de l'aparició de dues regions pro-russes (Donetsk i Luhansk), el Govern Ucraïnès va decidir intervenir-hi tot veient que la maniobra d'aixecament de les províncies (i posteriors Repúbliques Populars) responia a una jugada estratègica del Kremlin. El film es focalitza en un conflicte enquistat que finalment ha derivat en una guerra oberta entre Rússia i Ucraïna de conseqüències encara imprevisibles.

Relat humà molt punyent de Loznitsa que el nostre redactor Adriano Calero disecciona amb el seu encert habitual. No us perdeu el podcast i tant de bo que aquesta invasió tan sagnant pugui trobar aviat una solució que almenys aturi la massacre.

Sergei Loznitsa va ser distingit amb el premi de millor director a la secció "Un Certain Regard" del Festival de Cannes 2018.