19 de setembre del 2023

John Williams a Presumed Innocent (1990)


L'aparença sòlida i ferma d'un tribunal, la transcendència i la reverberació del veredicte d'un jurat, i la solemnitat d'una sala que hauria de fer honor als valors que oficialment la presideixen. L'essència de justícia veritable es confronta a la presentació d'un cas que ens farà dubtar de tot i que haurà de trencar les costures del sistema per fer possible la defensa d'un acusat voluble i imperfecte. Un home que ha travessat la frontera del permissible esmicolant alguns dels juraments que definien la seva vida i la seva actuació pública.

Tota aquesta lluita per protegir el que li queda d'honorabilitat, en un marc de traïcions i trampes burocràtiques, queda perfectament introduïda amb la veu en off de Harrison Ford, mentre la càmera recorre la sala de judicis fins a arribar als seients del jurat.

Un pla de càmera permanentment acompanyat per una partitura musical de John Williams on les elegantíssimes notes de piano ens connecten amb un misteri que, imbuït per tota mena de factors contaminants, condueix inevitablement a un veredicte implacable.

Aquesta melodia que es va ampliant amb l'acompanyament orquestral, ens fa veure que el repte que se'ns presentarà serà complex i que no en podrem treure l'entrellat fins ben bé al final. Un film que es caracteritza per la seva sobrietat, sequedat i contundència, terreny de joc habitual d'un creador a reivindicar: Alan J. Pakula. Amb tots vosaltres, el tema principal de Presumed Innocent (1990), compost pel mestre JohnWilliams. Un dels seus "main themes" més intimistes i desconeguts, però brillant fins al paroxisme. Un tema que remou consciències.