31 de desembre del 2021

Les millors pel·lícules de 2021, segons l'equip de El Cinema de Hollywood

Arribem a l'últim dia de 2021 i recuperem un costum que havíem practicat fins fa uns anys: els top ten de millors films, segons el criteri de cadascun dels redactors de El Cinema de Hollywood.

Hi tornem, però hem d'insistir un cop més en una dada esfereïdora que es reprodueix any a any. I aquesta no podia ser cap altra que el gran nombre de pel·lícules pertanyents al 2021 que a les nostres pantalles no podrem veure fins els propers mesos (algunes d'elles fins i tot poden arribar a estrenar-se el mes de maig!). Les distribuïdores juguen sempre a l'endarreriment de dates d'estrena i són incapaces de fer una adequada i equilibrada programació d'estrenes per a l'últim quadrimestre de l'any. 

En aquest exercici, hem arribat a cap d'any sense poder valorar títols tan rellevants com Nightmare Alley, King Richard, Belfast, Lost Daughter, The Tragedy of Macbeth, Licorice Pizza, Mass, Cyrano, i The Electrical Life of Louis Wain, entre moltes altres. En aquesta llista de títols hi ha probablement la guanyadora de l'Òscar a la millor pel·lícula i, com a mínim, una suma de 25 a 30 nominacions a la propera edició dels premis. Una autèntica vergonya.

Per tant, presentem uns top ten forçosament incomplets que recullen el millor del que hem pogut veure, però no són una representació fidedigna del que ha aportat 2021 a nivell cinematogràfic. Cada any s'aprofundeix la rasa permanent entre les collites fílmiques i es provoca que les valoracions es creuin amb títols de l'exercici anterior.

Atenent a aquesta falla crònica, hem hagut d'incloure títols potents que aquí s'han estrenat el 2021, però que pertanyien a l'exercici 2020 i que ja van ésser reconeguts a la temporada de premis anterior, obtenint grans reconeixements a l'última cerimònia dels Òscar.

Tanmateix, pensem que sempre és interessant veure un recull de bones pel·lícules alhora de finalitzar l'any. Nosaltres ens hem conjurat per mostrar en aquests tops la gran pluralitat d'opinions que recollim al web i que acaben definint un ventall força complet sobre allò que el cinema de diferents procedències i nivells de producció ha aconseguit traslladar-nos. També cal dir que les difícils condicions que s'han viscut per als esdeveniments amb públic, a causa de la pandèmia, han impedit que la gent hagi vist els films habituals a la pantalla gran. En el nostre cas, algun dels nostres redactors no ha pogut elaborar el seu rànquing per la manca de títols d'estrena que ha pogut veure a les sales de cinema.

Més enllà de les dificultats i les vicissituds que la humanitat porta afrontant des de fa ja dos anys, volem aprofitar aquest últim post de 2021 per enviar una forta abraçada a tothom i desitjar-vos un molt bon 2022. Tant de bo que puguem veure la llum en molts dels temes que ens ocupen i preocupen. Bona entrada d'any!


Nèstor Company




Adriano Calero




Carles Martinez Agenjo




Mike Sanz




Eva Buendía




Jaume Figa